DFM
DFM | Nieuw kentekenbewijs

Nieuw kentekenbewijs

Vanaf 2014 krijgt Nederland een nieuw kentekenbewijs. Het papieren kentekenbewijs maakt plaats voor een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd). Aanleiding voor de RDW om op een kentekencard over te stappen is het formele einde van de zelfstandige postkantoren en het reduceren van voertuigfraude.

Wat gaat er precies veranderen?

De kentekencard vervangt het papieren kentekenbewijs deel 1A en 1B, de bijbehorende tenaamstellingscode vervangt het overschrijvingsbewijs. Elke kentekencard heeft een uniek documentnummer. Bij iedere handeling die de registratie van een voertuig verandert, worden dat nummer en de tenaamstellingscode gecontroleerd. Hiermee wordt gegarandeerd dat de meest recente card wordt gebruikt.

In geval van lease en financiering geldt een verstrekkingsvoorbehoud waardoor de RDW de tenaamstellingscode niet zal verstrekken. Met dit verstrekkingsvoorbehoud regelt u als lease- of financieringsmaatschappij dat alleen u over de tenaamstellingscode kunt beschikken. Deze nieuwe mogelijkheid in het kentekenregister zorgt ervoor dat de tenaamstellingscode alleen gestuurd wordt naar degene die het verstrekkingsvoorbehoud heeft opgevoerd.

Nieuwe voertuigen krijgen vanaf 1 januari 2014 bij aflevering een kentekencard. Bestaande voertuigen krijgen een kentekencard wanneer het voertuig op naam van een nieuwe eigenaar overgeschreven wordt.
Uitgebreide informatie vindt u op www.rdw.nl/kentekenprocessen